Zoeken

Gevonden: bomen met donuts

Ja, je hebt cacaobomen, bananenbomen, mangobomen, appelbomen maar donutbomen? Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Benieuwd wat het zijn? Lees snel verder!


Door de bomen het bos zien (of niet)

Als Tree musketeer voel ik me nogal verantwoordelijk voor het zoeken van de juiste partij om bomen mee te planten. Je weet nooit of dat ene bedrijf het echt zo goed doet als ze op hun website laten zien en natuurlijk houden ze de moeilijke feitjes het liefst achterwege. Zo lijkt het alsof elke bomenplanter het fantastisch doet. Maar waarom zijn de prijzen dan zo verschillend? En samenwerkingen met Staatsbosbeheer geven me sinds dat gedoe aan de Oostvaardersplassen ook een vervelend onderbuikgevoel. Bovendien blijkt dat veel bomen al tijdens het eerste jaar sterven. Hoe zorg ik ervoor dat de bomen waarin ik met Tree Musketeers investeer blijven staan? Of moet ik die bomensterfte gewoon incalculeren omdat dat bij de natuur hoort? Kortom: hoe meer ik over de aanplant van bomen lees, hoe meer vragen ik krijg.


De donuts van Land Life Company

Na eindeloos gegoogle en heel wat heen en weer geslinger op Instagram ontdek ik het bedrijf Land Life Company. De gelikte site (dat lukt niet alle bomen-ondernemers) geeft veel informatie over hoe zij dingen aanpakken. Ik was eigenlijk verbaasd dat ik ze niet eerder had gevonden. Hun filmpjes zijn indrukwekkend, zowel de boodschap - ze hebben grote ambities en maken die ook al waar - als de projecten. Hun belangrijkste product is de Cocoon. Een soort couveuse voor jonge boompjes. In de vorm van een donut dus.


Cocoon van Land Life Company

In het kort hoe ze werken: de piepkleine plantjes worden in de grond gestopt. De donut komt daaromheen te liggen. Dat biedt bescherming en in de donut zit 25 liter water dat via twee veters druppelsgewijs terecht komt bij de wortels van de boom. Genoeg om de eerste zes maanden mee te overleven, maar te weinig om alleen daarop te teren. De boompjes gaan dus zelf ook op zoek naar water in de grond. Hierdoor krijgen ze stevige wortels en kunnen ze letterlijk aarden op hun nieuwe plek. Klinkt logisch, toch? De bomen worden nu vooral geplant op plekken waar nu helemaal niks groeit vanwege te veel warmte, kou, wind of andere moeilijke omstandigheden. En daarmee is het werk van Land Life Company nog niet af want vervolgens monitoren ze alle bomen. Ze verzamelen bomendata waardoor ze in de toekomst nog beter kunnen inspelen op wat hun (jonge) bomen nodig hebben op de verschillende locaties.


De kat uit de boom kijken

Iets in mij jubelde. Ze bestaan sinds 2013 - wat ik eigenlijk best kort vind (en ik heb iets met dat jaar) - en hebben al heel wat projecten weten op te zetten. In 2019 plantten ze 1 miljoen bomen en dit jaar zijn ze voornemens om dat aantal te verdrievoudigen. 3 miljoen nieuwe bomen in een jaar, die dus óók nog eens moeten blijven staan. Een Amerikaanse vrouwenstem vertelt me in een filmpje nog eens de mooie cijfers. Kijk even mee (en lees daarna verder onder het filmpje).Mijn jubelgevoel sloeg juist door dit filmpje een beetje om. Er moet een addertje onder het gras zijn, dacht ik. Het kán niet zo mooi zijn als deze mevrouw mij vertelt. Daarom ging ik op zoek naar meer informatie over het bedrijf, en nu niet vanúít het bedrijf.

Klopt het wat ze zeggen? Is het zo mooi als het lijkt? Het antwoord: eigenlijk wel, ja. Kwaliteitskrant Trouw praat in dit artikel met experts die de claims van Land Life Company onder de loep nemen. Het artikel komt uit 2018, dus is niet helemaal up to date, maar ze zijn niet negatief over het bedrijf. Ze nemen de claims wel met een klein korreltje zout, maar voor mensen die advocaat van de duivel moeten spelen, vind ik hun oordeel 'neutraal tot gematigd positief' best goed. Ook in interviews met andere media komen oprichters Jurriaan Ruys en Eduard Zanen sympathiek en oprecht over. Ik ben dus alsnog overtuigd. Dit kan volgens mij alleen maar goed zijn.


Ja ik wil!

Dus drukte ik op de knop Join op de website. Ik hoopte een plek te vinden waar ik kan aangeven dat ik graag 10 bomen wil doneren, zoals ik op veel andere websites zie. Maar helaas. Dat kan dus nog niet. Een mailtje sturen mag, maar direct daaronder staat: At this point, we are not able to fulfil requests from private individuals. Op dit moment ben ik nog niet veel meer dan dat. Ja, ik sta ingeschreven bij de Kamer van koophandel, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik kan (nog) niet aankomen met knetterharde knaken zeg maar. Dus voorlopig is ook dit project niet mijn project. Wel ben ik heel blij dat ik het gevonden heb. Ze zijn mijn next One to watch. Net als ik ooit zo ontzettend enthousiast raakte van Boyan Slat en z'n Ocean Cleanup - die ik nog steeds met veel plezier volg - hou ik vanaf nu de bomenmensen in de gaten. En misschien mag ik ooit meedoen.

Tot die tijd ga ik op zoek naar een andere partij. Wellicht toch het Sublime Bos - wat mijn eerste plan was - of doneren via Trees For All NL (daarover in een andere post meer). In elk geval is de zoektocht nog niet voorbij.


Oh ja... en dan nog even waarom ik die Amerikaanse mevrouw uit het filmpje niet geloofde (terwijl ze toch echt de waarheid sprak). Ineens bedacht ik me: waarschijnlijk had ik haar wél gelijk geloofd als ze een Brits accent had. Flauw he? Nou ja, als ik dan toch een puntje van kritiek mag hebben op de bomen-ondernemers - dan maar dat. Ik denk dat het ze geen boom uitmaakt.


3 keer bekeken

info@treemusketeers.com

Arent Krijtsstraat 117 

1111AK Diemen

Tel: +31683597217

Fotografie Unsplash | © 2023 by Life Etc. Proudly created with Wix.com 

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon