Zoeken

Eeuwenoude twintiger - De Japanse notenboom is onsterfelijk

Over de hele wereld staan er eindeloos veel bomen in brand. Dat is vreselijk en ik kan er net zo eindeloos over schrijven. Toch kies ik ervoor om in dit eerste bericht goed nieuws te schrijven. Want laten we daarvoor gaan - dat er steeds meer mooi bomennieuws bij komt! Uiteraard zal ik ook minder leuke bomenberichten delen. Maar een goed begin is het halve werk.


Goed nieuws

Onder bomenexperts was het al een poosje een ding: de Japanse notenboom gíng maar niet dood. Hoe het kon was lange tijd een raadsel, maar gister kwam website Scientias.nl met het goede nieuws dat wetenschappers er sinds kort uit zijn hoe die bomen dat doen. Hoera, denken veel mensen. Want als die boom onsterfelijk is, dan kunnen mensen dat op een dag misschien ook wel worden! Daar komen we later even op terug.


Old spice of baby spice?

De Japanse notenboom is namelijk nogal een verhaal op zich. Het is een imponerend ding, dat ten eerste. Je kunt je voorstellen dat je niet zomaar om zo'n knetteroude boom heen kunt. Maar denk maar niet je z'n leeftijd aan 'm af kunt zien. Elk jaar bloeit-ie als een jonge blom. In de zomer is-ie knalgroen en in de herfst prachtig geel, zo leerde ik vandaag. En... als ik de bomenkweker mag geloven, komt hij helemaal niet uit Japan, maar uit China. Tot zo ver de Trivia. Het allermooist van zijn verhaal is natuurlijk dat-ie onsterfelijk is. In tegenstelling tot de meeste bomen en planten (en dieren en mensen), gaat hij niet uit zichzelf dood. Alleen met echt grof geweld krijg je 'm om. Denk aan een vlammenzee of een gruwelijke haktoestand.

Photo by Steven Su via Unsplash

Levend fossiel

De Ginko Biloba, zoals de boom officieel heet, wordt ook wel een levend fossiel genoemd. In China blijken zelfs notenbomen van meer dan 1000 jaar oud te staan. Op de website Scientias.nl lees ik dat een Japans onderzoeksteam zich op de vraag heeft gestort hoe dat nou in godsnaam mogelijk is. En het zit zo: de boom heeft - in tegenstelling tot andere planten en bomen geen ouderdomsontwikkeling. In het deel van de boom waar dat normaal gesproken plaatsvindt, ontbreekt dat ene programma-onderdeel. En zo is een boom van 1000 jaar oud, precies even goed als eentje van 20. Bovendien kunnen ze ontzettend goed tegen kou en andere moeilijke omstandigheden voor bomen. Kortom: je krijgt dit beestje niet zomaar omver. De bomenkweker vertelt zelfs dat de boom, die wat mij betreft niet heel winters oogt, temperaturen tot -28 zelfs weet te trotseren.


Het eeuwige leven?

Of we dat onsterfelijke deeltje van deze boom ook even kunnen kopiëren-plakken op mensen? Nou nee. Maar eerlijk: zou je dat nou echt willen? Het lijkt mij persoonlijk nogal vermoeiend om het eeuwige leven te hebben.


Beter nieuws

Het goede nieuws is dan weer wel dat deze briljante notenbomen gewoon te koop zijn. Of we daar met Tree Musketeers ooit aan toe komen weet ik nog niet, maar het lijkt me fantastisch om ooit een bos met deze beauty's te kunnen aanmaken. Heb jij toevallig een heel groot stuk tuin over en lijkt het je wel leuk om daarin jouw 'handtekening' voor de komende duizend jaar in te graveren? Dan is de Ginko Biloba misschien wel wat voor jou! Je kunt terecht bij Van den Berk (zou dat een grapje zijn?) Boomkwekerijen. En als je dan toch zoveel ruimte hebt, kijk dan ook eens verder tussen hun overige bomenrepertoire. Have fun!
4 keer bekeken

info@treemusketeers.com

Arent Krijtsstraat 117 

1111AK Diemen

Tel: +31683597217

Fotografie Unsplash | © 2023 by Life Etc. Proudly created with Wix.com 

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon